• Slaničiari pod Babou horou

          • Pavol Országh Hviezdoslav prežil všetky svoje tvorivé roky na Orave a hájovňa pod Babou horou bola častým miestom oddychu počas jeho výletov do prírody. V krásnej oravskej prírode nachádzal inšpiráciu pre svoje diela.

            V piatok  21. júna  2019  sme mali možnosť -  žiaci  3. AB, 1. NŠ, 2. BOA, 2. CDF a vybraní žiaci 3. BOA na čele s p.  Sivčákovou, Grobarčíkovou a Pavlíkovou -  navštíviť  toto malebné  miesto.   
             Lektorka v hájovni - pani Goláková nám priblížila chvíle básnika strávené v rodine hájnika Lacha   v lone prekrásnej oravskej prírody.  Spomenula  i  známy  príbeh  Miška  Čajku a jeho ženy  Hanky, hlavne ich lásky ohrozenej  pyšným Artušom Villánim.
             Expozícia Hviezdoslavovej Hájnikovej ženy je prvým a jediným   literárnym múzeom na Slovensku, ktoré je venované  dielu básnika. Otvorené bolo v roku 1979.
             Lektorka nám rozprávala  o advokátskej práci Hviezdoslava, o jeho ľudskom a láskavom prístupe k chudobným ľuďom, o tom, ako ho oravské panstvo nemalo rado, lebo vždy hájil práva biednych.

             Vo vedľajšej budove nás zaujala   expozícia venovaná pamiatke ďalšieho oravského spisovateľa Mila Urbana.
            Milo Urban  sa v tejto hájovni  pred  115  rokmi narodil / 24. 8. 1904/. Preslávil sa  predovšetkým románom  Živý bič, ktorý napísal ako 21 ročný.  Lektorka  nás zvlášť upozornila  na spomienkové memoáre spisovateľa, ktoré vyšli pod názvom  Zelená krv: Spomienky hájnikovho syna a spomenula aj to, ako bol autor nespravodlivo súdený, obvinený a neskôr rehabilitovaný za svoje  pôsobenie v  časopise Gardista.

                         Exkurzia  bola plná rôznorodých emócií. Okrem výkladu o živo­te oravských velikánov sme mali možnosť obdivovať úžasnú prírodu,  vtáčí spev či  300 ročnú lipu, pod ktorou sedával P. O. Hviezdoslav a díval sa na hviezdy. Výlet sme zavŕšili   pešou  prechádzkou  ku chate na   Slanej  vode, kde sme si oddýchli pri kofole, kávičke či  dobrom obede.

            Sme radi, že sme mohli  reálne spoznať  pôsobisko našich oravských velikánov a už teraz sa tešíme  na ďalšie literárne exkurzie po čarovných zákutiach  našej  krásnej   Oravy.

                                                                                                                           /ĽS/

          • ISIC karta - zľavy

          • Vážení rodičia, milí študenti!

            Život stredoškoláka sa stáva každým rokom nákladnejším. Našim študentom preto vydávame preukazy ISIC/EURO26, s ktorými môžu ročne ušetriť desiatky až stovky eur.  Chceli by sme Vás upozorniť, že preukaz, ktorý nemá označenie 09/2020, nie je pre školský rok 2019/2020 platný a preto nie je možné využívať jeho výhody.

            Len s platným preukazom môžete:

            1. Denne šetriť svoje vreckové a učiť sa efektívne nakladať s financiami.
            2. Využiť vďaka preukazu zľavy na viac ako 150 000 miestach na Slovensku a vo svete.

            Napr. v kine, v autoškolách, pri nákupoch oblečenia, školských a športových potrieb, kníh, pri stravovaní, športovaní a cestovaní. Viac na www.isic.sk

            1. Využiť svoj preukaz na študentské cestovné vo viacerých SAD pri platbe v hotovosti a až 75% zľavu na vlaky v Čechách aj počas letných prázdnin a ušetriť na jedinej ceste napr. do Prahy až 10€.  (platí aj pre budúcoročných maturantov)
            2. Uplatniť si nárok na ISIC paušál len za 9€, s výhodným balíkom mobilných dát. Viac na www.isicpausal.sk. Alebo využiť zľavu 5€ mesačne na bežné paušály v Orange.
            3. Uplatniť si nárok na celoročné cestovné poistenie len za 13,50€ http://isic.sk/poistenie-istotka

            Platnosť preukazu sa obnovuje nalepením známky ISIC

            v hodnote 10 €. Na škole si ju môžete objednať len v období od 1.6.2019-31.10.2019.

            Len platný preukaz potvrdzuje status denného študenta v aktuálnom školskom roku.

             

            Známku môžete objednať aj priamo na www.objednaj-preukaz.sk s doručením domov. Pri tomto spôsobe prosím počítajte aj s úhradou poštovného.

             

            Šetrite a získavajte výhody medzinárodného preukazu ISIC tak, ako to robia študenti stredných a vysokých škôl po celom svete.

             

             

             

    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje