• Po stopách oravských velikánov

          • Vo štvrtok 24. 6. 2021 sme sa  4. HA  a 2. ABG  vybrali na literárno-historickú okružnú  prechádzku  po Námestove spojenú  s krátkou prednáškou  o významných oravských osobnostiach.
            Naša trasa viedla z nástupišťa SAD  cez Hviezdoslavove námestie okolo domu P. O. Hviezdoslava smerom   na cintorín, kde sme si uctili organizátora národného života Martina Hamuljaka. Dozvedeli sme sa, prečo sa volá naše mesto Námestovo a kedy vzniklo. /1557/.
            Cestou späť sme si  pozreli  detailnejšie tzv. Stolpersteine – kamene zmiznutých,  ktoré  sú svedectvom krutého osudu námestovských Židov.  Zaujímavé bolo zistenie, že v čase vojny žilo v Námestove 47 židovských rodín. Mnohí z nich boli gestapom zastrelení či   odvlečení  do koncentračných táborov a už sa nikdy nevrátili, ba nemajú ani svoje hroby.  Pochopili sme, aké je dôležité,  ba priam nevyhnutné, si aj v dnešnej dobe pripomínať minulosť a poučiť sa z nej. „Zabudnúť, by znamenalo nechať ich znovu zomrieť!“
            Pri soche P. O. Hviezdoslava sme si urobili foto   a následne sme si oddýchli  v tieni  košatých stromov pri kostole sv. Šimona a Júdu. Bolo pre nás novinkou, že  prvý kostol v Námestove bol protestantský, až  v roku 1711 bol vybudovaný katolícky kostol. Pod lipami sme si pospomínali na zaujímavé fakty zo života  P. O. Hviezdoslavova  ako aj zo života  biskupa Jána Vojtaššáka.   
            Naša cesta potom  pokračovala  na Bernolákove  námestie, kde sa nachádza socha  známeho   kodifikátora SJ - rodáka zo Slanice -   Antona  Bernoláka  ako aj   Pomník Červenej armády, pri ktorom  sme si uctili padlých hrdinov 2. sv. vojny.  Zo všetkých okolitých miest a dedín bolo  totiž Námestovo  v čase vojny zničené najviac.
            Vrátili sme sa na Hviezdoslavove námestie a tam sa  naša  literárno-historická prechádzka skončila  pri  stene významných osobností Oravy,  ako  boli napr. Milo Urban z Rabčíc,  Pavol Florek z Krušetnice a ďalší. Horúce predpoludnie sme zakončili  lahodnou zmrzlinou. Už teraz  sa tešíme na podobné stretnutia s ďalšími významnými osobnosťami nášho kraja.  
                                                                                                                                                              /ĽS/

          • V supermarkete bolo super

          • Študentky 2. ročníka SSŠ EDUCO v Slanickej  osade  v Námestove  v odbore obchodný pracovník, ktoré vykonávajú odbornú prax v supermarkete Tempo  v COOP Jednote  Námestovo, finišovali.

            Koncoročné preskúšanie pred komisiou   zvládli  všetky dievčatá 15. júna 2021 naozaj  bravúrne.
            Svedčia o tom  super výsledky, či už v absolvovaných testoch, v aranžovaní darčekových košov alebo  priamo pri práci za pultom, kde sa všetky žiačky prakticky  vystriedali v troch  oddeleniach:
            mäso-údeniny, syry- lahôdky, pečivo – dopek.  
            Po odbornej stránke na ich  praktickú činnosť  dohliada počas celého školského  roka odborná učiteľka
            Mgr. Daniela Ďuroňová a  traja odborní inštruktori: Monika Pienčáková, Andrea Iskerková a 
            Vladimír Priščák.
             Mimochodom dvaja z nich sú bývalí  študenti tejto školy. V supermarkete COOP Jednota v Trstenej sa jednej žiačke z tímu druháčok  venuje inštruktorka A. Kubániková.
            Koncoročného  preskúšania v Námestove  sa zúčastnila  aj hlavná majsterka  SSŠ EDUCO v Slanickej osade Mgr. Bibiána Pilarčíková a svoje žiačky prišla psychicky  podporiť aj  triedna učiteľka PhDr. Ľubomíra Sivčáková. Obidve vyjadrili veľkú spokojnosť s celkovou atmosférou, ktorá vládla počas skúšania ako aj   s vedomosťami a celkovým  prístupom  žiačok či komisie.  Budúce predavačky vykonávali odbornú prax v supermarkete  počas celého roka a to aj  v čase núdzového stavu a chystajú sa brigádnicky pracovať v Tempe  aj počas letných prázdnin.
             čom to svedčí? Že ich  práca naozaj baví a napĺňa, tešia sa, keď sa  môžu učiť a skúšať nové veci v rôznych oddeleniach supermarketu a  keď  sú zákazníci  s ich prácou spokojní. 
            Práca je láska, ktorú sme urobili viditeľnou.  Tento slogan dievčatá  potvrdzujú na sto  percent.

                                                                                                                                                                      /ĽS/

          • OZNAM O KONANÍ 2. KOLA PRIJÍMACÍCH SKÚŠOK

          • Súkromná Spojená škola EDUCO, Slanická osada 2178, Námestovo, organizačná zložka Súkromná hotelová akadémia vyhlasuje

            2. kolo prijímacích skúšok,

             

            ktoré sa budú konať dňa 22. júna 2021 (utorok) pre nasledovné odbory:

            • 3-ročný učebný odbor  2964 H  cukrár (bez prijímacích skúšok)
            • 3-ročný učebný odbor 2954 H  mäsiar - duálne vzdelávanie (bez prijímacích skúšok)
            • 3-ročný učebný odbor 6445 H kuchár (bez prijímacích skúšok)
            • 3-ročný učebný odbor 6444 H čašník, servírka (bez prijímacích skúšok)
            • 4-ročný študijný odbor 6442 K obchodný pracovník (duálne vzdelávanie)

            (prijímacie skúšky z predmetov SJL a MAT)

             

            Štúdium na našej škole je bezplatné, škola poskytuje možnosť ubytovania v školskom internáte.

            V prípade záujmu a poskytnutí bližších informácií nás kontaktujte  na tel. čísle 043/5522410 alebo prostredníctvom e-mailu: sekretariát@ssseduco.sk, sekretariat@slanickaosada.sk.

            Prihlášky  do 2. kola  prijímacích skúšok  prosíme  zaslať na adresu  školy  najneskôr

            do 18. júna 2021.

                                                                                                         Ing. Anna Kozáková v.r.

                                                                                                               riaditeľka školy

          • Slaničiari v divadle

          • Vybraní žiaci našej školy  mali - a stále majú možnosť - zúčastniť sa  divadelného predstavenia  aj v tejto zvláštnej pandemickej dobe.
            Pýtate sa ako?   Návšteva  slovenských divadiel  je na Slanici tradíciou, žiaci chodia  do divadla pomerne často a radi, či už do MT, ZA, BA a iných slovenských miest. Vieme, že z dôvodu pandemickej situácie to  v tomto školskom roku  nebolo možné.  Avšak naša škola umožnila aspoň niektorým študentom náhradné riešenie a to zakúpením vstupeniek na divadelné predstavenie Antigona  v rámci projektu Filmteratúra.
            Vybraní žiaci /cca 100 žiakov/ si mohli a stále môžu do konca júna vychutnať divadelné predstavenie Antigona z pohodlia svojej izby pri svojom počítači, mobile či tablete, môžu   si prizvať svojich rodinných príslušníkov alebo kamarátov. Predstavenie trvá  40minút a hlavnú postavu Antigony stvárnila známa herečka Táňa Pauhofová.
            Prečítajte si  pár postrehov a vyjadrení žiakov, ktorí dané predstavenie už videli.

            Divadelne predstavenie: Antigona sa mi veľmi páčilo. Napriek tomu, že išlo o tragédiu,  bolo to  aj miestami  humorné a podané takým spôsobom, aby to upútalo aj mladších divákov, napríklad preskakovanie  nudných a zdĺhavých scén. Jediné, čo ma trochu  zarmútilo, bolo to, že herci neodohrali scénu z hrobky (otvorenie hrobky, nájdenie obesenej Antigony, hnev syna, samovražda syna, samovražda manželky) všetko toto len oznámil vojak, resp. rozprávač. Škoda.
             Spracovanie témy, výkony hercov, zaujímavé grécke kostýmy a celkovo všetko ostatné  bolo skvelé.
            Predstavenie som sledoval sám počas dištančného samoštúdia. Vďaka tomuto predstaveniu som sa viac naučil o diele i o autorovi a určite  si to lepšie zapamätám.                                          /2. ABG/

             Pozerala som to s mamou, povedala, že sa musí  aj ona nejako kultúrne vzdelávať , lebo jej trocha „hrabe“, keď je tak dlho doma.  Z môjho pohľadu bolo divadlo zábavné a veľmi poučné. Herci odviedli výbornú prácu. Páčilo sa mi, ako spojili niečo, čo sa deje práve teraz (pandemia,...). Ja kebyže som Antigona, nikdy (možno hej) by som sa nepostavila proti kráľovi. Obdivujem jej odvahu a rada by som mala takú, akú mala ona. Napríklad som nevedela, že  spony na  vtedajších šatách... boli brané ako šperky. A tiež som  nevedela o tých maskách.
            Celkový dojem: páčilo sa mi to a rada  si to pozriem znova v inej zostave divákov.                   /2.OB/


            Predstavenie sa mi páčilo aj keď sa niekde našli časti, ktoré ma moc nebavili. Začiatok predstavenia ma veľmi zaujal, pretože som niečo tak spracované  videla prvý raz. Počas pozerania predstavenia som sa trochu aj zasmiala. Postava Antigony sa mi veľmi páčila, hlavne to, že sa nebála pochovať svojho brata aj keď jej to Kreón zakázal. Jedna z obdivuhodných  vlastností Antigony je podľa mňa tá, že sa nebála byť odlišná od ostatných.
            Herci veľmi dobre stvárnili svoje postavy. Smrť Haimona a Antigony ma veľmi sklamala, aj keď som to čakala. Predstavenie ako celok  sa mi veľmi páčilo, odporúčam všetkým.                             /2. OB/

            Veľmi sa mi páčilo,  ako Antigona aj napriek zákazu pochovala brata. Taktiež sa mi páčilo, že dokázala vzdorovať Kreonovi  a nedala sa ovplyvniť inými, ani sestrou.
            Ďalej ma dojalo,  keď sa jej snúbenec zastal a povedal, že by jej mala patriť pocta a nie smrť. Nepáčilo sa mi, aký bol Kreon krutý. V tomto diele boli podané celkom zaujímavé informácie,  napríklad : aký bol význam masky na javisku alebo z čoho boli odevy. Zaujímavý bol tiež zvrat na konci prostredníctvom veštca. Nečakal som,  že ma tento príbeh nejako  obzvlášť zaujme, ale opak sa stal pravdou. Odporúčam.                                                                                                      /2. OB/

          • Odborná tvorivá činnosť

          • Vo februári 2021 predmetová komisia odborných predmetov v spolupráci s odborným výcvikom vyhlásili súťaž s názvom Odborná tvorivá činnosť. Úlohou súťažiacich bolo kreatívne zhotoviť POSTER (plagát) na ľubovoľne zvolenú potravinársku odbornú tému s cieľom vytvorenia názornej učebnej pomôcky pre spolužiakov. Z vyše 130 plagátov, vytvorených na rôzne témy (Cudzinecké kuchyne, Ovocie, Zelenina, Mäso, Stolovanie,...), bolo do užšieho výberu vybraných 22 prác, z ktorých odborná komisia vybrala 3 najlepšie spracované plagáty (hodnotila sa odbornosť, tvorivosť, využiteľnosť, estetická stránka).

            Výhercami sa stali:

            1. miesto: Kristína Jančigová 3.HA  - Netradičná zelenina

            2. miesto: Eva Štepančíková 1.B - Predbežná úprava mäsa

            3. miesto: Blažeňáková Beáta 3.HA - Káva

            Výherkyniam blahoželáme a všetkým študentom, zapojeným do súťaže, ĎAKUJEME!

          • Veľkonočná výstavka

          • Milí kolegovia, rodičia a milí žiaci

            Počas Veľkonočných sviatkov naši žiaci nezaháľali a zapojili sa do Veľkonočnej výstavky, ktorá sa každoročne koná v rámci odborných predmetov. Napriek tomu že sa výstavka konala online sme sa tešili hojnej účasti. Zapojili sa žiaci 1.HA, 1.CD,1.AB, 2.CDFM, 2.ABG, 2.HA, 3.AB, 3.C, 3.HA, 4.A, 1.NŠ, 2.NŠ tried. Podmienka pre zapojenie sa do výstavky bola príprava veľkonočného pečiva, dekorácie alebo rôznych pokrmov, s čím si žiaci ľahko poradili. V krátkom výbere fotiek si môžete pozrieť aspoň časť prác našich šikovných žiakov.

          • KVÍZ O ORAVE

          • Milí učitelia, študenti, rodičia,  priatelia Slanice,

            korona nám síce zabránila cestovať, ale internet nám umožňuje aspoň virtuálne poznávať krásy aj našej Oravy. V rámci predmetu Podnikanie v cestovnom ruchu sme pre Vás pripravili vedomostný kvíz o Orave. Má 50 otázok, ktoré vytvorili študenti II. HA a III.OB.

            Veríme, že sa pri ňom nielen niečo naučíte, ale hlavne sa zabavíte a spestríte si  pobyt doma.

            Správne odpovede sú uvedené na konci kvízu.

            A hodnotenie?

            Ak ste správne odpovedali aspoň na 40 otázok, Vaše vedomosti o Orave sú naozaj výborné.

            Ak ste odpovedali správne na menej ako 15 otázok, je čas si niečo o našej Orave zopakovať.

            Prajeme Vám príjemnú zábavu

          • Oznam č. 2

          • Riaditeľka SSŠ EDUCO Slanická osada 2178, Námestovo oznamuje rodičom a žiakom, že po konzultácii s RÚVZ v Dolnom Kubíne udeľuje na pondelok 21.9.2020 riaditeľské voľno všetkým žiakom školy (okrem študentov V.OB, ktorí sú na odbornej praxi).

            Od 22.9.2020 do 24.9.2020 bude prebiehať vzdelávanie žiakov dištančnou formou.

            Vyučovanie v škole začne pravdepodobne v piatok 25.9.2020 podľa platného rozvrhu.

            Upozorňujeme rodičov a žiakov, že po návrate  do školy po dištančnom vzdelávaní bude potrebné doniesť vypísané a podpísané Vyhlásenie, ktoré je uvedené pod týmto oznámením.

            O prípadných zmenách budeme priebežne informovať.

            Ing. Anna Kozáková, riaditeľka

          • Oznam č. 1

          • Riaditeľka SSŠ EDUCO Slanická osada 2178, Námestovo oznamuje rodičom a žiakom, že z dôvodu výskytu ochorenia COVID 19 u jedného pedagogického zamestnanca udeľuje na piatok 18. 9. 2020 riaditeľské voľno pre všetkých žiakov školy (okrem študentov V.OB, ktorí sú na odbornej praxi).

          • ISIC karty – informácia na šk. rok 2020/2021

          • Vážení rodičia, milí študenti!

            aby ste aj školskom roku 2020/2021 mohli využívať svoj preukaz žiaka ISIC/EURO<26 na všetky zľavy a výhody doma a v zahraničí je potrebné predĺžiť jeho platnosť.

            Obnovte si platnosť preukazu v dvoch krokoch:

            1. Zakúpte si známku ISIC

            priamo v škole (sekretariát, kontakt 043/5522410) - cena 10€ alebo na www.objednaj-preukaz.sk , cena 10€ + poštovné (známka Vám bude doručená domov)

            Každý študent, ktorý si obnoví platnosť preukazu známkou ISIC 09/2021, získa v septembri už tradičnú kupónovú knižku. Nachádzajú sa v nej kupóny s extra zľavami nad rámec bežných zliav. Platia do 17.11.2020.

            Zároveň, kto si do 3.7.2020 zakúpi známku môže sa zapojiť do súťaže viď https://www.facebook.com/photo?fbid=2651037675000255&set=a.337447863025926

            Informácie o predĺžení preukazu (zakúpenie známky ISIC) nájdete na www.isic.sk.

            2. Pošlite SMS (3 €)na číslo 8844 v tvare

            TC medzera Priezvisko (uvedené na  preukaze) medzera číslo čipu (uvedené na  preukaze) – (meno uvádzajte ako na preukaze a bez diakritiky, príklad SMS: TC Mrkvicka 1042019005).  

            Následne priložte preukaz k terminálu v škole (sekretariát)  alebo k verejne dostupnému terminálu, ich zoznam nájdete na www.preukazstudenta.sk.

            V prípade, že vo vašom okolí nie je verejný terminál, stačí, ak si priložíte preukaz k terminálu v škole na začiatku nového školského roka.

            S platným preukazom budete môcť:

            • denne šetriť svoje vreckové a učiť sa efektívne nakladať s financiami
            • využívať zľavy na viac ako 150 000 miestach na Slovensku a vo svete, napríklad v kine, v e-shopoch, v autoškolách, pri nákupoch oblečenia, školských a športových potrieb, kníh, pri stravovaní, športovaní a cestovaní. Viac na www.isic.sk
            • uplatniť si nárok na ISIC paušál s výhodným balíkom mobilných dát. Viac na www.isicpausal.sk
            • uplatniť si nárok na celoročné cestovné poistenie. Viac na http://isic.sk/poistenie-istotka
            • mať jeden preukazako univerzálnu dopravnú kartu pre MHD, SAD aj vlakovú dopravu na žiacke cestovné po celom Slovensku. Viac na www.ubian.sk
            • využívať aj 75% zľavu na vlaky a medzimestské autobusy v Čechách celoročne, teda aj počas letných prázdnin (platí aj pre maturantov). Viac na www.isic.cz

            Plagát_prolongácia na rok 2020-2021:

            Prolongacia_letak.pdf

             

          • Stravovanie počas COVID 19

          • Podmienky stravovania počas COVID 19 v SSŠ EDUCO, Slanická osada, Námestovo:

            V školskej stravovni sa varí pre zamestnancov v pondelok až piatok pre nahlásený počet stravníkov. Prihlásenie je možné v čase od 6:30 do 7:30 hod. osobne alebo telefonicky (0908 770 756, 043/5522410).

            Podmienkou varenia je aspoň 10 nahlásených stravníkov. Zamestnanci si môžu stravu prevziať o 11:00 hod. do obedárov.

            Slanická osada, 25.05.2020

          • Oznámenie o nehodnotení predmetov v 2. polroku školského roka 2019/2020

          • Na základe Usmernenia MŠVVaŠ na hodnotenie žiakov strednej školy a na základe rozhodnutia vedenia školy, riaditeľka školy oznamuje žiakom a zákonným zástupcom, že v čase mimoriadnej situácie spôsobenej prerušením vyučovania sa v druhom polroku šk. roka 2019/2020 nebudú klasifikovať nasledovné predmety:


            • telesná a športová výchova, etická výchova, náboženská výchova – všetky triedy
            • konverzácia v cudzom jazyku – III.CDF
            • chémia – I.A, I.B, I.G
            • spoločenská komunikácia – I.A, I.G
            • administratíva a korešpondencia – I.G, I.HA
            • aplikovaná ekonómia – IV.OB
            • podnikanie v cestovnom ruchu – II.HA
            • odborný výcvik – okrem končiacich tried  ( III.CDF, IV.AB., II.NŠ)

            Mimoriadna situácia zapríčinená prerušením vyučovania v školách od 16. 03. 2020, pretrváva aj v prípade, že by vyučovanie v školách bolo obnovené ešte pred ukončením šk. roka, t. j. pred 30.06.2020.

            Žiaci sa naďalej aj v predmetoch, ktoré nebudú klasifikované  vzdelávajú dištančne.

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje